Szafy chłodnicze są na szeroką skalę wykorzystywane w gastronomii – w restauracjach, barach i kawiarniach. To sporej wielkości urządzenia, które pełnią kilka funkcji, Czym cechuje się szafa chłodnicza? Jaki model wybrać? Czym się kierować podczas zakupu?
Funkcjonalna szafa chłodnicza
Szafa chłodnicza to urządzenie o wielkich gabarytach, które ma za zadanie przechowywać żywność oraz ją eksponować, zachowując jednocześnie określoną temperaturę. Stanowi ona podstawowe wyposażenie nie tylko w lokalach gastronomicznych, lecz także w sklepach spożywczych. Na rynku znajdziemy kilka ciekawych rozwiązań:
- szafy jednodrzwiowe,
- szafy dwudrzwiowe,
- szafy w obudowie galwanizowanej,
- szafy z obudowie ze stali nierdzewnej,
- szafy w obudowie z blachy malowanej proszkowo na biały kolor.
Szafy chłodnicze
Producenci oferują szafy chłodnicze wolnostojące, podblatowe, jak i przeszklone oraz wyposażone w drzwi. To, jaki model dobierzemy, zależy od miejsca zastosowania i naszych oczekiwań. Przeszklona szafa spełni swoje zadania w kawiarni i barze, gdzie wymagane jest chłodzenie napojów.
W sklepie spożywczym wykorzystuje się to urządzenie do przechowywania nabiału, mięsa i wędlin. Podczas zakupu warto postawić na wysokiej jakości stal nierdzewną, co da gwarancję solidnego wyposażenia w każdej profesjonalne kuchni.
Funkcjonalne szafy chłodnicze pozwalają przechowywać żywność w obniżonych temperaturach. Dzięki temu dłużej zachowuje świeżość i doskonały smak, spełniając wymogi każdego klienta. To niezbędne urządzenie w sklepie, barze, czy restauracji.