Nie ma wątpliwości, że na każdym wielkanocnym stole powinna znaleźć się babka piaskowa. Aby tak się stało można ją kupić w sklepie lub samodzielnie upiec! To drugie rozwiązanie sprawi, że babka będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również zapewni sporą dawkę satysfakcji. Jak się przygotować do jej wypieku? Jaką formę kupić?
Odpowiednia forma to podstawa
Oczywiście oprócz doskonałego przepisu i prawidłowo dobranych składników najważniejszym czynnikiem decydującym o jakości babki wielkanocnej jest rodzaj użytej formy. Chociaż może się to wydawać zaskakujące, to forma do babki może być wykonana z tak odmiennych materiałów jak metal, krzemionka, szkło, a nawet silikon. Jaką wybrać?
Formy silikonowe
Silikon staje się coraz częściej używanym materiałem w kuchni. Wynika to przede wszystkim z jego stosunkowo niskiej ceny, ogromnej elastyczności oraz odporności na wysokie i niskie temperatury. Decydując się na formę silikonową można mieć pewność, że uzyskana babka wigilijna przybierze idealny kształt.
Formy metalowe
Oczywiście metal metalowi nierówny! W sklepach odnaleźć można formy do babki wykonane z aluminium, ale nie są one najlepszym rozwiązaniem. Aluminium to delikatny materiał, który jest podatny na odkształcenia oraz innego rodzaju uszkodzenia. Znacznie lepszym rozwiązaniem będą formy stalowe, w których wnętrzu znajduje się specjalna warstwa chroniąca babkę przed przywarciem do ścianek.
Formy ceramiczne
Ciekawym pomysłem może być również forma do babki ceramiczna. Tego rodzaju formy wyróżniają się wyjątkowymi walorami estetycznymi oraz sprawiają, że przypalenie wypieku jest bardzo mało prawdopodobne. Dodatkowo mogą one bardzo długo służyć.