Na rynku znajdziemy różnorodne blachy do ciast, jakie wykorzystamy do muffinek, chleba, szarlotki, czy sernika. Każde z tych ciast wymaga innej formy, co warto mieć na uwadze. Trzeba zatem zastanowić się, do czego będzie nam potrzebna blaszka. Jak dobrać najlepsze rozwiązanie? Jakie blachy są godne uwagi?
Blaszka do pieczenia ze stali węglowej
Najpopularniejsze są blachy do pieczenia z aluminium. Zaletą jest niska cena i różnorodność kształtów. Producenci chętnie stawiają na nowoczesne technologie, jakie pozwalają sprostać wymogom klientów.
Solidna blacha do pieczenia i formy pokryte powłokami antyadhezyjnymi są wytrzymałe, nie rdzewieją i nie wymagają wcześniejszego przygotowania. Można z powodzeniem przygotować dzięki nim ulubione ciasto, nie martwiąc się smarowaniem formy.
Ceramiczna blacha do pieczenia
Kolejną opcją jest ceramiczna blaszka, jaka bardzo ładnie się zaprezentuje. Są to nierdzewne formy, jakie posłużą nam przez lata. Plusem jest różny kształt, dzięki czemu na blaszce przygotujemy zarówno chleb, tarty, ciasto, jak i mięso oraz zapiekanki. Potrawy pieczone w takiej formie będą z pewnością wymagać dłuższego pieczenia.
Nie zapominajmy też o silikonowych formach, które są uwielbiane przez wiele osób. Łatwo można je umyć i są niezwykle wygodne w użyciu. Sporym uznaniem cieszą się blachy z silikonowymi uchwytami.
Silikon szybko stygnie, dlatego nie musimy bać się poparzeń podczas pieczenia. Z użyciem blaszek z silikonu przygotujemy też danie wraz z dzieckiem, gdyż maluchy lubią ciekawe kształty i kolory.
Blachy do pieczenia dostępne na stronie Polmarkus