Skip to content
Menu
Zaułek Smaków
Zaułek Smaków

Jak wybrać blachę do pieczenia ciasta?

Opublikowano 18 listopada 202123 listopada 2021

Na rynku znajdziemy różnorodne blachy do ciast, jakie wykorzystamy do muffinek, chleba, szarlotki, czy sernika. Każde z tych ciast wymaga innej formy, co warto mieć na uwadze. Trzeba zatem zastanowić się, do czego będzie nam potrzebna blaszka. Jak dobrać najlepsze rozwiązanie? Jakie blachy są godne uwagi?

Blaszka do pieczenia ze stali węglowej

Najpopularniejsze są blachy do pieczenia z aluminium. Zaletą jest niska cena i różnorodność kształtów. Producenci chętnie stawiają na nowoczesne technologie, jakie pozwalają sprostać wymogom klientów.

Solidna blacha do pieczenia i formy pokryte powłokami antyadhezyjnymi są wytrzymałe, nie rdzewieją i nie wymagają wcześniejszego przygotowania. Można z powodzeniem przygotować dzięki nim ulubione ciasto, nie martwiąc się smarowaniem formy. 

Ceramiczna blacha do pieczenia

Kolejną opcją jest ceramiczna blaszka, jaka bardzo ładnie się zaprezentuje. Są to nierdzewne formy, jakie posłużą nam przez lata. Plusem jest różny kształt, dzięki czemu na blaszce przygotujemy zarówno chleb, tarty, ciasto, jak i mięso oraz zapiekanki. Potrawy pieczone w takiej formie będą z pewnością wymagać dłuższego pieczenia. 

Nie zapominajmy też o silikonowych formach, które są uwielbiane przez wiele osób. Łatwo można je umyć i są niezwykle wygodne w użyciu. Sporym uznaniem cieszą się blachy z silikonowymi uchwytami.

Silikon szybko stygnie, dlatego nie musimy bać się poparzeń podczas pieczenia. Z użyciem blaszek z silikonu przygotujemy też danie wraz z dzieckiem, gdyż maluchy lubią ciekawe kształty i kolory. 

Blachy do pieczenia dostępne na stronie Polmarkus

maj 2025
P W Ś C P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« kwi    

Ostatnie wpisy

  • Najpiękniejsze dekoracje na tort komunijny – jak wybrać z głową i sercem
  • Nadziewarka do pączków – sekret pysznych wypieków i szybszej pracy
  • Jak wybrać idealne pudełko na tort?
  • Figurka na tort – mały detal, wielkie emocje
  • Krem chałwowy – przysmak dla smakoszy

Kategorie

  • Akcesoria do wypieków
  • Bez kategorii
  • Napoje i dodatki
  • Pojemniki
  • Wypieki
©2025 Zaułek Smaków | Powered by SuperbThemes