Masa cukrowa to idealny sposób na udekorowanie tortu na każdą okazję. Jej wykonanie zajmuje niewiele czasu, a w tworzeniu dekoracji ogranicza nas tylko wyobraźnia. Lukier plastyczny możemy także kupić gotowy w markecie, bądź zamówić przez internet. Jest to dobra opcja, jeśli przed pieczeniem tortu wiemy jak go udekorować. Z kolei domową masę możemy zrobić w każdej chwili, więc mamy pewność, że jej nam nie zabraknie. Masa z przepisu powinna wystarczyć na pokrycie tortu o średnicy do 30 cm i wykonanie dodatkowych ozdób.
Potrzebne składniki to:
– około 800 g cukru pudru.
-100 g glukozy.
-4 łyżki wody.
-4 łyżeczki żelatyny,
-1 łyżeczka ekstraktu, np. waniliowego lub cytrynowego.
Na początku do zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Po tym czasie musimy to podgrzać na małym palniku, a najlepiej na parze. Dzięki temu nie dopuścimy do zagotowania masy. Jeśli żelatyna zacznie wrzeć straci swoje właściwości żelujące. Wtedy najlepiej zacząć od początku. Kiedy żelatyna się rozpuści, dodajemy glukozę. Kolejnym krokiem jest wystudzenie żelatyny, a następnie dodanie ekstraktu. Cukier puder najlepiej przesiać i dodawać partiami, a masę najlepiej ubijać mikserem, co zapobiegnie powstaniu grudek. Masa cukrowa powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny, i może być lekko klejąca. Gotową masę cukrową możemy podzielić na porcję i każdą z nich zabarwić na inny kolor, co pozwoli nam stworzyć ciekawe dekoracje. Możemy także dodać barwniki na etapie miksowania, jeśli chcemy pokryć tort masą w danym kolorze. Masę najlepiej przygotować bezpośrednio przed dekorowaniem. Jeśli natomiast przygotowujemy lukier wcześniej, musimy szczelnie go spakować i przechowywać w lodówce.