Chyba każda osoba kocha naturalny smak chleba. Niestety, ale spora część pieczywa sprzedawanego w sklepach wypełniona jest różnorodnymi konserwantami oraz nie zapewnia tego wyjątkowego smaku, który pamięta się z dzieciństwa. Można jednak temu zaradzić samemu przygotowujący pyszny chleb w domowym zaciszu.
Wybór odpowiedniej formy
Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, aby móc cieszyć się przepysznymi domowymi wypiekami jest kupno formy do pieczenia chleba. Współcześnie producenci zaoferować mogą wyjątkowo dużą ilość form różniących się nie tylko materiałem wykonania, ale również kształtem oraz estetyką. W związku z tym pojawia się pytanie, który rodzaj formy będzie najlepszy? Na co zwrócić szczególną uwagę?
Materiał wykonania formy
Największą popularnością cieszą się klasyczne ocynkowane blachy do pieczenia. Ich najważniejszą zaletą jest niska cena oraz niewielka waga. Warto jednak mieć na uwadze, że tego rodzaju blachy łatwo rdzewieją oraz każdorazowo muszą być wykładane papierem do pieczenia.
Alternatywą są formy metalowe, w których znajduje się tzw. warstwa non-stick, która nie dopuszcza do przywierania ciasta do ścianek form. W przypadku tego rodzaju form należy pamiętać, że warstwa non-stick może być łatwo porysowana. Jakie są inne możliwości?
Innym ciekawym rozwiązaniem jest forma do pieczenia chleba wykonana z silikonu. Ich największą zaletą jest wyjątkowa elastyczność oraz dostępność w najróżniejszych kształtach, wielkościach oraz kolorach. Ich wadą jest brak odporności na przecięcia.
Forma do pieczenia chleba dostępna na stronie Sklep.Polmarkus.com.pl.