Skip to content
Menu
Zaułek Smaków
Zaułek Smaków
liofilizowane owoce

Liofilizowane owoce kiedyś i dziś

Opublikowano 23 lipca 202123 lipca 2021

Od wieków ludzie szukają sposobów na uodpornienie owoców na bakterie i grzyby, co zwiększyłoby ich żywotność. Próbowano już wielu rzeczy: puszkowania, marynowania, kiszenia, czy pasteryzacji. Wszystkie metody spełniały swoje główne zadanie, jednak konserwowane owoce zawsze traciły swój smak, kształt oraz najważniejsze wartości odżywcze. Jednak ludzkość nigdy nie stoi w miejscu, dlatego podczas II wojny światowej odkryła metodę konserwacji, pozwalającą na zachowanie wszystkich cech żywności w nienaruszonym stanie, jednocześnie przedłużając jej termin ważności nawet do 25 lat. Metodę te nazwano liofilizacją.

Opatentowanie liofilizacji i pierwsze owoce liofilizowane

Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazków – nie inaczej było podczas II wojny światowej, kiedy to konieczność zaopatrzenia setek tysięcy żołnierzy w regularne dostawy świeżego, wartościowego prowiantu poskutkowała wynalezieniem liofilizowanej żywności. Jest to zwykłe wysuszanie produktów przy użyciu bardzo niskich temperatur i procesu sublimacji, pozwalające im na przetrwanie wielu lat w stanie nienaruszonym. Suszone mrozem racje żywnościowe okazały się być tak skuteczne, że nawet po wojnie nieustannie je rozwijano. W latach pięćdziesiątych amerykańscy żołnierze zaczęli dostawać pierwsze owoce liofilizowane, dzięki czemu mogli się cieszyć słodkim, zdrowym i wartościowym prowiantem na wojennych frontach.

liofilizowane owoce

Owoce liofilizowane w kosmosie

Zanim jednak liofilizowane owoce zaczęły być produkowane masowo dla publicznych sklepów, przeszły przez jeszcze jeden okres rozwoju – okres pierwszych lotów kosmicznych. Astronauci potrzebowali jak najzdrowszych i najświeższych produktów w warunkach pozaziemskich, dlatego w drugiej połowie XX wieku produkcja liofilizowanych owoców rozwinęła się na tyle, że można było dostarczać je także zwykłym obywatelom.

Owoce liofilizowane współcześnie

Przemysł Stanów Zjednoczonych, a wkrótce też ten zagraniczny, był zaintrygowany efektami liofilizowania owoców. Suszone mrozem owoce zaczęły być produkowane na skalę masową i do dziś zyskują coraz większą popularność, idealnie zaspokajając potrzeby wszystkich sportowców, czy podróżników. Jednak nawet ze współczesnym rozwojem technologicznym, nie udało się zmienić tego, że produkcja ta jest bardzo kosztowna, co przekłada się na cenę produktów liofilizowanych. Jednak naukowcy cały czas szukają sposobu na obniżenie kosztów liofilizacji, tak aby na produkty tego typu mógł sobie pozwolić każdy członek społeczeństwa.

lipiec 2025
P W Ś C P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« cze    

Ostatnie wpisy

  • Tartaletki na wyciągnięcie ręki – jak wybrać idealne korpusy do tartaletek?
  • Słodkie sekrety – jak stworzyć idealne nadzienie cukiernicze?
  • Gałkownica do lodów – precyzyjne narzędzie, które pokochasz od pierwszej kulki
  • Najpiękniejsze dekoracje na tort komunijny – jak wybrać z głową i sercem
  • Nadziewarka do pączków – sekret pysznych wypieków i szybszej pracy

Kategorie

  • Akcesoria do wypieków
  • Bez kategorii
  • Napoje i dodatki
  • Pojemniki
  • Wypieki
©2025 Zaułek Smaków | Powered by SuperbThemes