Niezbędne akcesoria cukiernicze

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak powstają te przepiękne, niezwykle bogato i misternie wykonane zdobienia na tortach i ciastach? Bez nich żaden tor nie wyglądałby, a zapewne także nie smakowałby tak dobrze. Jak się okazuje, każdy z nas może takie zdobienia wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy tylko mieć pod ręką liczne akcesoria cukiernicze, które to umożliwią. Co dokładnie będzie potrzebne?

Nakładanie lukru

Zdecydowanie najbardziej pożądanym elementem na każdym torcie jest lukier i krem. Występować on może pod różnymi postaciami i oczywiście w różnych kształtach. Żeby jednak go umieścić na cieście, koniecznie trzeba posiadać takie dodatki jak:

– szpryca cukiernicza — jest to zdecydowanie najprostszy sposób na dekorowanie torów. Wystarczy tylko szpryce wypełnić kremem, a następnie przy pomocy różnorodnych końcówek generować zdobienia,

– rękaw cukierniczy — znacznie trudniejszym w obsłudze narzędziem jest rękaw cukierniczy. Jest to po prostu duży kawałek materiału, do którego umieszcza się krem. Głównym problemem dla początkujących jest jego obsługa, która nie należy do najłatwiejszych.

Zdobienia z posypki

Każdy z nas z pewnością widział na torcie liczne zdobienia wykonane z sypanej czekolady, kakałka, lub nawet cukru pudru. Żeby jednak takie element mogły powstawać, konieczne jest posiadanie do tego celu szablonów dekoracyjnych. Jest to specjalny dodatek, który pozwala na wykonywanie określonego rodzaju wzorów przy pomocy sypanych dekoracji. Jest to jeden z podstawowych akcesoriów cukierniczych, które obowiązkowo musi znaleźć się w każdej kuchni.