Różne odsłony kawy

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby smaku świeżej kawy z rana. Większość ludzi pija ją w standardowym wydaniu – mocną, czarną lub też łagodniejszą, z mlekiem i cukrem. Prawda jest taka, że kawę można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów, czasem bardzo oryginalnych. Zwolennicy tych nietypowych smaków utrzymują, że bardzo wzbogacają one aromat czarnego napoju i czynią go jeszcze lepszym.

Co można dodać do kawy?

Syropy do kawy (sklep polmarkus) czy bita śmietana to tylko niektóre ze sposobów na to, jak urozmaicić popularny napój. Czasem wystarczy szczypta aromatycznej przyprawy, by kawa zyskała zupełnie nową, nieznaną dotąd odsłonę. Tak naprawdę do kawy dodać można praktycznie wszystko- tarty cynamon, bitą śmietanę, lody, syropy do kawy, a nawet chili!

Oczywiście, nie jest tak, że każdy wariant kawy posmakuje wszystkim osobom. Dla niektórych osób kawa z kardamonem jest napojem nie do przełknięcia, podczas gdy inni utrzymują, że to jej najlepszy wariant.

By kawa zawsze smakowała

Na smak kawy ogromny wpływ ma jakość ziaren. Specjaliści utrzymują, że nie ma większego sensu kupowanie zmielonej kawy w supermarketach, ponieważ z reguły jest ona już zwietrzała w opakowaniu. Zdecydowanie lepiej udać się do profesjonalnego sklepu, w którym wykwalifikowana załoga doradzi, jaka kawa najlepiej spełni oczekiwania i gusta smakowe klienta. Z reguły są to kawy pochodzące z uznanych plantacji, posiadające specjalne certyfikaty. Oczywiście, kupuje się je w ziarnach, by zmielić je na chwilę przed zaparzeniem. Gwarantuje to, że ta kawa zawsze będzie miała głęboki smak i aromat, którego nie da się porównać z niczym innym.