Każdy łasuch, który uwielbia jeść słodkie, lukrowane babeczki i ciasta, a dodatkowo jeszcze samemu umiejący je zrobić wie, czym są tylki cukiernicze. Nie każdy jednak wie, z jakiego powinny one być wykonane materiału, aby charakteryzowały się jak najlepszą jakością i możliwe było jak najwygodniejsze z nich korzystanie.
Charakterystyka plastikowych tylek cukierniczych
Nie da się ukryć, że tym najpopularniejszym i najczęściej wykorzystywanym materiałem do produkcji takich akcesoriów jest plastik. Tylki z plastiku cechują się przede wszystkim bardzo niską ceną, a także dużą dostępnością. Co więcej, sprzedawane są najczęściej w dużych, liczących sobie nawet około setki elementów opakowaniach.
Niestety bardzo dużą wadą takich tylek jest ich niska jakość, co powoduje, że ich używane jest dość trudne, a dodatkowo bardzo szybko się one niszczą.
Charakterystyka metalowych tylek cukierniczych
Znacznie lepszą jakością charakteryzują się natomiast tylki metalowe. Nie tylko są o wiele bardziej odporne na uszkodzenia i częste mycie, lecz również dzięki nim wykonywać można znacznie ładniejsze i o wiele precyzyjniejsze ozdoby. Wzory są ostrzejsze, dokładniejsze, a co najważniejsze, łatwiejsze w zrobieniu. Nic więc dziwnego, że takie tylki są również bardzo popularnym gadżetem w kuchni.
Oczywiście najważniejszą ich wadą jest wysoka cena, ponieważ jedna sztuka takiego modelu potrafi kosztować nawet kilkadziesiąt złotych. Pocieszać się można, że starczy na naprawdę wiele lat używania, lecz mimo wszystko cena jest wysoka.