Używanie akcesoriów cukierniczych pozwala stworzyć oryginale i ładnie wyglądające desery i wypieki. Tylki cukiernicze rosyjskie są stworzone po to, by w łatwy i przyjemny sposób udekorować ciasta. Ten rodzaj tylek sprawdza się najlepiej przy dekorowaniu tortów i babeczek.
Czym są tylki cukiernicze rosyjskie?
Ten rodzaj tylek do worków cukierniczych charakteryzuje się płaską końcówką z różnymi wzorami. Stworzenie dekoracji za pomocą owej tylki jest bardzo proste, gdyż wystarczy jedno pociągnięcie rękawem cukierniczym. Świetnie sprawdzą się do tworzenia dekoracyjnych kwiatów jak róże, liście czy trawa. Tylki rosyjskie dobrze sprawdzają się przy kremach budyniowych, maślanych i ze śmietanki. Najważniejsze jest to, by krem był dobrze schłodzony i był gładkiej konsystencji. Tworząc dekoracje, warto zadbać o to, by na podstawie znajdował się krem – wtedy jest pewność, że dekoracja będzie się trzymała.
Jak używać tylek rosyjskich?
Tak naprawdę używanie tego typu końcówek jest banalnie proste. Używa się ich identycznie jak tych tradycyjnych. Rękaw cukierniczy powinien być delikatnie przycięty w miejscu, gdzie znajduje się tylka cukiernicza. Tylki cukiernicze rosyjskie idealnie sprawdzają się przy tworzeniu kwiecistych dekoracji. Dla większego efektu można używać tylek rosyjskich na przemian, dzięki czemu powstanie oryginalna dekoracja na wypiekach. Tworzenie ozdób na dekorowanej powierzchni za pomocą tych tulejek jest szybkie i łatwe. Wystarczy jeden precyzyjny ruch, by stworzyć pożądaną ozdobę. Bardzo łatwe jest też utrzymanie tylki w czystości, wystarczy po skończonej pracy ją dokładnie umyć z każdej strony. Zazwyczaj tylki cukiernicze są tworzone ze stali nierdzewnej, co pozwoli na długotrwałe użytkowanie.