Patera na tort powinna znaleźć się w każdym domu. To jedno z naczyń, które jest bardzo przydatne i bardzo niedoceniane. Tymczasem warto mieć go u siebie w domu. Patery bywają różne. Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Wysokość
Patery miewają różne wysokości. Niektóre nóżki są dłuższe, inne krótsze. Nie ma żadnej reguły, która mówiłaby jakie patery nadają się do podawania tortu. Dobrze jest, więc kierować się własnym rozsądkiem i gustem. To od niego zależy to, czy wybór padnie na paterę na nóżce o długości kilkunastu centymetrów, czy na taką o krótkiej i grubej nodze. Warto tutaj wspomnieć, że wiele zależy też od samego ciasta. Wysokie torty lepiej prezentują się, gdy są podane na pewnej wysokości.
Średnica patery na tort
Każda patera na tort składa się z nóżki i zamocowanego na niej talerza. Może on mieć różną średnicę – od kilku do kilkudziesięciu centymetrów. Dla tortów absolutnym minimum jest 16 centymetrów. To tyle, ile mierzy klasyczna szkolna linijka lub zwykły talerz śniadaniowy. Na bardziej okazałe ciasta potrzebna będzie patera o średnicy przynajmniej 28 centymetrów. Większa może okazać się już nie praktyczna. Dlaczego? Bo im większe jest ciasto, tym jest też cięższe. Jeśli zbyt duża masa zostanie umieszczona na talerzu, to wywrze zbyt duży nacisk na nogę patery lub sprawi, że stanie się ona chwiejna. Ostatecznie, bezpieczniej jest trzymać większe ciasta na płaskich talerzach lub też po prostu na paterach o wyjątkowo szerokich nogach, które dają mocne podparcie dla całego dania.