Barwniki spożywcze w żelu dają możliwość uzyskania nawet najbardziej nietypowych kolorów ciast oraz mas. Szeroki wybór kolorów pozwala na spełnienie nawet najbardziej nietypowych fantazji w kwestii kolorów na torcie.
Do czego sprawdzą się barwniki w formie żelu?
Dzięki niezbyt płynnej konsystencji, świetnie sprawdzą się do barwienia marcepanu, masy cukrowej, kremów, ciast czy dżemów. Odpowiednio dozując produkt, można uzyskać różne nasycenie koloru, uzależnione od preferencji.
Im więcej barwnika, tym intensywniejszy kolor. Aby uzyskać pastelowe odcienie różnych barw, należy dodać niewielką ilość barwnika. Dla uzyskania odpowiednio koloru, znacznie bezpieczniej jest dodawać barwnik spożywczy stopniowo, niewielkimi porcjami, dodając go w razie konieczności. To sprawi, że kolor nie wyjdzie zbyt ciemny. Dla pewności, dobrze jest dozować barwnik wykałaczką lub innym niewielkim przyrządem o zbliżonym kształcie – dzięki temu mamy pewność, że nie wyciśniemy go zbyt dużo na raz.
Dlaczego warto stosować żelowe barwniki?
Przede wszystkim, zawierają one nieznaczną ilość wody, która bardzo ułatwia wyrabianie ciasta. Dodając barwnika, nie zmieniamy gęstości masy, a co za tym idzie – nie utrudniamy sobie pracy.
Taka forma barwienia ciast, mas czy marcepanu jest bardzo wydajna. Niewielkie opakowanie, dzięki mocnemu nasyceniu barwy, wystarcza na naprawdę długo.
Żelowe barwniki oferują największe nasycenie kolorów spośród dostępnych opcji, dlatego świetnie sprawdzą się w przypadku tortów o intensywnych barwach.