Tarty słodkie i słone to wypieki, które uwielbiają przygotować zaradne panie domu. Nie trzeba wiele, aby wyczarować pyszny wypiek, który podbije podniebienia wszystkich członków rodziny. Sama tarta jest prosta w wykonaniu, tak naprawdę składa się tylko z kilku składników. Trzeba tylko posiadać odpowiednią formę, do której ciasto nie będzie przywierało i przypalało się podczas pieczenia.
Najlepsza forma do tarty
W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można znaleźć różne ciekawe formy do tarty. Najtańsze są formy jednorazowe, które na pewno sprawdzą się wtedy, gdy słodkie lub słone wypieki chcemy zabrać ze sobą poza dom. Warto mieć kilka takich foremek, które przydają się w takich sytuacjach. Jeżeli chce się zainwestować w formę na dłużej, na pewno sprawdzi się forma do tarty z silikonu. Mocną stroną tych foremek jest to, że ciasto do nich nie przywiera. Tartę bardzo łatwo wyjąć, a foremkę wystarczy po prostu włożyć do zmywarki.
Eleganckie formy na tartę
Najdroższe są foremki, które są wykonane z ceramiki. Trzeba jednak przyznać, że są też najbardziej eleganckie. Z powodzeniem tartę w takiej foremce można po prostu postawić na stole. Biała ceramiczna forma na tartę będzie doskonała szczególnie do tych wypieków, które przygotowuje się na obiad lub kolację. To właśnie takie tarty najczęściej zalewa się sosem na bazie śmietany lub jogurtu oraz jajek. Ceramiczna foremka nie przecieka, a masa nie wypływa z niej i nie przypala się w piekarniku. Jeżeli często wypieka się tarty, warto tak naprawdę kupić sobie każdą z foremek, bo sprawdzają się one w różnych sytuacjach.